Hypoklorsyra (HOCl) produceras av kroppens immunceller för att bekämpa infektioner. Det är ett ämne som är effektivt mot ett brett spektrum av mikroorganismer samtidigt som det är ofarligt för människor. De goda desinficerande och antibakteriella egenskaperna har varit kända i generationer.

 

Välstuderat ämne

När vi började sätta oss in i vad HOCl är, var det de svamp-dödande egenskaperna som intresserade oss. Enligt studier går det att sanera mögelkontaminerat bohag, men det kan vara en sanning med modifikation. Resultatet är förstås helt beroende av omständigheterna. Det har dock visat sig att under vissa omständigheter har sjuka hus-drabbade individer kunnat sanera visst bohag för att sedan tåla det.

Ganska snart förstod vi att HOCl är ett välstuderat ämne som använts inom vården i decennier. Det mest välstuderade området är utan tvekan sårläkning, och den äldsta studien vi hittat är imponerande nog från 1915 (1).

Studien beskriver bland annat två soldater med svårläkta sår, där behandling skett med väteperoxid och jod i flera veckor utan effekt. Efter att ha bytt till HOCl, försvann både smärta och dålig lukt från såren och patienterna började läka. Även långvarig feber gav med sig snabbt. Efter bara några dagar uppvisade patienterna en remarkabel förbättring av behandling med hypoklorsyra.

Många studier talar om positiva effekter av sårläkning (2), (3) och (4). Även när det gäller de mest svårläkta sår, så kallade bensår, ser man bra effekt med HOCl (5).

HOCl har också i studier visat sig vara effektivt mot svampinfektioner (6). Dessutom kan spridning av influensavirus motverkas (7) och till och med kräksjuka (8). Foggning av rummet rekommenderas för att undvika smittspridning av noroviruset som orsakar exempelvis vinterkräksjukan. Kanske inte så förvånande att vården använt HOCl i över 100 år (9).

Studier talar också om antiinflammatoriska och antimikrobiella egenskaper. Dessa har visat sig både i studier på människor och utanför människokroppen (”in-vitro” och ”in-vivo”) och kommit fram till att HOCl kan vara ett optimalt sätt att behandla sår, klåda, diabetes-sår och inflammatoriska hudåkommor (10).

Även brännskador försvinner effektivt vid behandling med HOCl (11).

Det finns till och med studier som föreslår att vi kan använda HOCl som munskölj (12) eftersom HOCl är effektivt mot de bakteriestammar som orsakar tandköttsinflammation.

Inom jordbruket har de antibakteriella egenskaperna varit kända under lång tid. I Sverige används lösningen för att bekämpa klövsjuka och på stora äggkläckningsanläggningar för desinfektion.

Bäst av allt är att HOCl inte verkar påverka vår viktiga normalflora som vi vill ha på huden. I en studie användes HOCl för att bekämpa Stafylokocker på ögonlocket (13) (14). Efter bara en behandling kunde forskarna se en signifikant minskning av bakterier, utan att normalfloran påverkades.

 

Kroppens egna försvar

När kroppen attackeras av bakterier, virus, svamp eller andra patogener, skickar immunförsvaret ut vita blodkroppar (neurofilerna) som producerar HOCI till platsen som är under attack. För att döda dessa organismer (15).

I den här videon kan du se vita blodceller som jagar Stafylokock-bakterier: Vita blodceller jagar bakterier. Videon visar ett friskt immunförsvar som tar hand om ovälkomna mikroorganismer.

 

Vad är LeauDes Eco?

LeauDes Eco är helt enkelt vatten och koksalt som genomgått elektrolys. För att förstå hur vatten och koksalt kan förändras till ett nytt ämne, behöver vi förklara begreppet elektrolys.

Elektrolys innebär att man driver kemiska reaktioner som normalt sett inte sker, genom att använda elektricitet. Blandar man vatten och salt händer ingenting, då är det bara natriumjoner och kloridjoner som simmar omkring i vatten. Men driver man en ström igenom, sker en reaktion, eftersom det påverkar jonerna. Det sker genom att man stoppar ner två elektroder i koksaltlösningen. Då dras elektronerna från den ena elektroden till den andra. Natriumjonerna (Na+) som är positivt laddade, vill dras till elektroden som blivit negativt laddad. Kloridjonerna (Cl-) som är negativt laddade, vill dras till elektroden som är positivt laddad. Eftersom det går en ström igenom, finns ett ”sug” av elektroner (av elektriciteten) som tvingar kloridjonen att lämna ifrån sig en elektron (som ”hoppar” in i elektroden). När det försvinner en elektron från kloridjonen bildas i stället klor: 2Cl− + 2e− → Cl2.

 

Dödlig för patogener, ofarlig för människor och andra däggdjur

Livsmedelsverket anger att HOCl inte kräver något godkännande för vattenrening. Har du åkt färja till Danmark, har du förmodligen redan druckit det eftersom det används i vattentankarna på stora fartyg för att undvika bakterier i dricksvattnet. Det är alltså helt ofarligt för människor, men för patogener som bakterier, virus och svamp är det däremot dödligt.

 

Olika produkter, flera möjligheter

Med alla de här fördelarna och studierna, känns LeauDes Eco som en självklar del av ett Sunt Hem. Utifrån det har vi tagit fram ett produktsortiment som ska underlätta städning och desinficering av ytor och vatten. Helt utan att tillföra inomhusmiljön onödiga kemikalier.

LeauDes Eco produktsortiment består av hypoklorlösning i form av 20 ml sprayflaska som man lätt kan ta med sig i fickan eller väskan, en 500 ml flaska som lämpar sig för städskåpet hemma och dessutom kommer med ett praktiskt spraymunstycke samt om du behöver fylla på dina flaskor, en refill 2500 ml.

Vi har också tagit fram en gel-produkt, 50 ml gel. Gelen är dryg och sitter kvar mer effektivt än spray-applicering på huden.

 

Dosering

Städ och desinficering av kök och badrum 1:5 till 1:10
Vattenrening, människor 1:1000 till 1:1500
Vattenrening, djur 1:500 till 1:800
Vattenrening, swimmingpool 1:800 till 1:1500 per dag
Desinficering, swimmingpool 1:50 till 1:100
Desinficering djurhållning/gård 1:1 till 1:5
Desinficering av juver innan mjölkning 1:2 till 1:5
Desinficering av köksutrustning restaurang 1:5 till 1:10
Desinficering av rum och medicinsk utrustning, vård 1:1 till 1:5 eller outspätt
Foggning av växter för att förebygga eller behandla ohyra 1:5 till 1:10
Hudapplicering Outspätt

 

Källor

 1. Experimental observations
 2. Hypochlorous Acid as a Potential Wound Care Agent
 3. Hypochlorous Acid: an ideal wound care agent with powerful microbicidal, antibiofilm, and wound healing potency
 4. Hypochlorous Acid in Wound Treatment
 5. Effects of Hypochlorous Acid Solutions on Venous Leg Ulcers (VLU): Experience With 1249 VLUs in 897 Patients
 6. Fungal Infections Following Boston Type 1 Keratoprosthesis Implantation: Literature Review and In Vitro Antifungal Activity of Hypochlorous Acid
 7. Evaluation of sprayed hypochlorous acid solutions for their virucidal activity against avian influenza virus through in vitro experiments
 8. Evaluation of Liquid- and Fog-Based Application of Sterilox Hypochlorous Acid Solution for Surface Inactivation of Human Norovirus
 9. Uses of inorganic hypochlorite (bleach) in health-care facilities
 10. Status Report on Topical Hypochlorous Acid: Clinical Relevance of Specific Formulations, Potential Modes of Action, and Study Outcomes
 11. Effectiveness of electrolyzed oxidized water irrigation in a burn-wound infection model
 12. Development of a mouthwash alternative using a low-level hypochlorous acid solution with macroporous platinum electrodes and its application to oral health
 13. Reduction in bacterial load using hypochlorous acid hygiene solution on ocular skin
 14. Hypochlorous acid eyelid wash reduces bacterial load
 15. Scientists Reveal How Disease Bacterium Survives Inside Immune System Cell

Recommended Posts